GENOM DINA SÅR


En dag kommer en son till sin far och ber honom att ge den del av arvet som skulle tillfalla honom när fadern dör. Fadern gör som sonen säger och delar arvet lika mellan sina två söner. Sonen som utkrävt arvet stoppar genast pengarna i fickan och ger sig iväg på det som skulle bli hans fullständiga frigörelse. Men bara efter en kort tid, tröttnar sonen på livet i frihet. Pengarna är slut, och lyx och flärd har ersatts med smuts och skuld. Sonen söker extrajobb för att klara tillvaron och hamnar på en grisfarm. Med armarna i den bokstavliga skiten kommer han till sina sinnen och beslutar sig för att svälja allt vad stolthet heter. Han börjar gå vägen tillbaka till Fadern. När sonen närmar sig hemmet ser Fadern honom på håll och släpper allt han har i händerna och börjar springa. Fadern springer så fort de gamla, åldrande, åderbrocksfyllda benen bär. Sonen, som har bott och arbetat med svin, är utsvulten och utmärglad och kommer av förklarliga skäl hem smutsig. Det finns ingen tid att snygga till sig eller tvätta bort den värsta lorten för Fadern är redan på väg mot honom i full fart. Sonen stinker och är lerig. Fadern ler och lyser. Sonen står där med kläder och doft som påminner om det liv som hans val fört honom till, och ändå finns det inte ett spår av dömande i faderns bemötande. Fadern är inte rädd för att själv bli lite smutsig på kuppen. Och så är det med Guds kärlek. Den är inte upptagen med sig själv. Guds kärlek omfamnar inte på avstånd, utan sträcker sig mot oss hela vägen, även om det innebär att Gud själv får smuts på sin mantel. Gud tar inte distans för att inte bli indragen i vår skit. Nej tvärtom är Gud som en magnet, som allt skrot på skrothögen dras mot. När vi försöker springa bort från Gud, för att dölja våra sår och vår trasighet springer vi egentligen rakt in i armarna på Jesus. Det här är vår kung, en kung som lagar sår med sår, och sprickor med trasighet. Som besegrar all världens elände genom att bära det i sin egen kropp, genom döden, till seger och evigt liv för oss. Text: Ellen Hemström Design: Diana Nylén Lyssna på ”Genom Dina sår” av Hope for this nation. Finns på Spotify och iTunes.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Follow Us