VI GÅR PÅ VATTEN


När jag och min fru stod inför det stora vägskälet att starta en kyrka i Norrköping fick Jesus ruska om oss ordentlig med en nattlig dröm. I denna dröm stod vi vid kanten till en stor sjö som frusit till is. Vi visste att vi var tvungna att ta oss över till andra sidan men vi tvekade. Vi höll varandras hand och övervägde och resonerade. Skulle vi våga gå över sjön? Skulle isen hålla? Tänk om den inte gör det? Plötsligt kände jag hur Jesus tog tag i båda våra händer och sa med en bestämd men kärleksfull röst: ”Vi går över sjön tillsammans! Jag kan inte garantera att isen kommer hålla i alla lägen, men om den spricker så kommer vi att gå på vatten tillsammans.” Många av oss lever våra liv på strandkanten där det känns tryggt och där vi inte behöver oroa oss för några överraskningar. Många av oss längtar samtidigt efter att få se Gud verka starkare i våra liv och vi kan t o m undra var Gud egentligen tagit vägen. Genast blir vi påminda om att Gud ju aldrig är långt borta, så vad kan vara felet? I Matteusevangeliet kapitel 14 och vers 22 till 32 kan vi läsa om händelsen då Jesus och Petrus gick på vatten. Jesus hade skickat iväg sina lärjungar för att ta sig över till andra sidan sjön medan han själv tog sig undan för att be. Under natten blåste det kraftigt mot båten när besättningen plötsligt får se något - som de först trodde var ett spöke - gå där på vattnet. Det var förstås inte ett spöke utan Jesus själv. Istället för att bli förvånad ropar Petrus, en av lärljungarna, ungefär: ”Jag vill också gå på vatten”. Jag menar hur häftigt är det inte att kunna gå på vatten? Vilket partytrick! På Jesus befallning kliver Petrus över bord och ställer sina fötter på vattnet och börjar gå. Det går bra till en början, åtminstone sålänge Petrus har sin blick på Jesus. För så fort han släppte blicken och började fokusera på vindarna (som faktiskt hade varit där hela tiden) så började han att sjunka. När vi läser evangelierna och allt som lärljungarna gjorde ser vi ett mönster, och det är att Jesus alltid är där det finns brist, behov, mörker och där det stormar. Om det inte är med en pojkes lunchlåda som ska räcka till flera tusen så är det hos en blind tiggare längs vägen, om inte där så hittar vi honom mitt i en minnesstund bland sörjande anhöriga, och är han inte där så ligger han i en båt mitt under en kraftig storm. Han mättar hungriga, botar sjuka, uppväcker döda och stillar stormar. Kanske är det så att vi upplever att vi inte hittar Jesus vid strandkanten därför att han vill möta oss ute till havs? Vill vi därför på allvar se mer av Jesus i våra liv så behöver vi göra precis det Petrus gjorde och våga ta steget ut och gå på vatten. Att gå på vatten kan betyda olika saker för olika människor. För någon kan det vara att göra en investering för Guds rike, för en annan att be för en sjuk kollega och för en tredje att stå upp för sin kompis i skolan som blir mobbad. Vad det än är som innebär att ta en risk för en annan människas skull så kan vi vara säkra på att Jesus kommer att vara där. Stormar kommer komma ändå och Jesus har lovat att alltid ta oss igenom dem, även när vi står vid strandkanten. Men när stormarna kommer för att vi vågade gå så får de en helt annan betydelse och mening. Så våga gå! Våga ta en risk!

Text: Hemen Derki, pastor VOIS Norrköping Design: Diana Nylén Lyssna på ”Vi går på vatten” av Hope for this nation (Spotify, iTunes)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Follow Us